Barntandvård – Allt om tandvård för barn

För många föräldrar så fyller den blotta tanken av att ta deras barn till barntandläkaren dem med fruktan. Det finns ingen tvekan om att den första titten på insidan av tandläkarens kontor kan vara mycket skrämmande för småttingar. Men som med så många aspekter av våra liv, börjar god tandhygien när vi är unga, och många barntandläkare säger ju förr desto bättre.

Barntandvård –  Förberedelse för tandläkarbesök

När bör jag ta mitt barn till barntandläkaren för första gången?

Ett barn bör undersökas av en tandläkare inom 6 månader efter att den första tanden dykt upp eller vid deras första födelsedag. Det kan låta väldigt ungt för vissa föräldrar men vi betonar hur viktigt det är med att förebygga eller hitta små problem innan de hunnit bli stora problem. Ett barn bör verkligen träffa en barntandläkare vid 2 eller 3 års ålder när alla barntänder kommit på plats. Det rekommenderas regelbundna kontroller enligt en intervall på 6 månader

bra tandvård för barn är viktigt

Varför är det så viktigt vid en så låg ålder?

Även på mycket unga barn så kan en barntandläkare upptäcka potentiella problem för att avstyra senare större problem. Till exempel, kan tandhygenisten se var tänderna inte kommer in ordentligt vilket kan indikera möjligheten för framtida tandregleringsarbete. Om ett ungt barn redan utvecklar mindre hål så kan det vara så att rengöringsprocessen behöver förbättringar eller så finns det kanske näringsmässiga faktorer som behöver fixas. Och så klart, små hål kan lagas innan de blir värre och kräver mer intensiv behandling.

Hur kan jag förhindra att mitt barn utvecklar ”tandläkarfobi”?

Detta är en mycket viktig faktor när det gäller att främja tandhygien över lång tid för dina barn. Många vuxna fruktar att gå till tandläkaren mer än vad som sägs! Om du är en av dem, försök då att inte förmedla din rädsla till dina barn. Barn har en mycket känslig radar och de kan känna rädsla på flera mils avstånd. Om de ser att du associerar ett tandläkarbesök med rädsla och fruktan så kommer de att växa upp och göra samma sak.

Försök att förklara vikten av barntandläkare med betoning på de positiva aspekterna av förebyggande och underhåll, samt värdet av ett bra leende. Den vinnande kombinationen av god tandhygien och hög självkänsla kan inte underskattas.

Hur ska jag välja rätt tandläkare för mitt barn?

Förhållandet ditt barn bildar med hans eller hennes tandläkare kan bli grunden för framtida attityder eller vanor. Tänk på att barntandläkaren du själv träffar kanske eller kanske inte är ett lämpligt val för dina barn.

Fråga runt. Be om rekommendationer från familj, vänner och grannar. Om möjligt, besök några tandläkare själv och prata med dem om deras tandvårdsprogram för barn.

Prata med dina barn för att förbereda dem för det avgörande första besöket. Överaska dem inte men gör inte en stor sak av det heller. Mät deras reaktion, lyssna på deras oro och lugna ner dem genom att lugnt svara på deras frågor. Många föräldrar belönar ett barntandläkarbesök med en speciell belöning, som t.ex. en ny leksak, vilket kan hjälpa barn att förknippa tandläkaren med ett positivt resultat.

Naturligtvis, ju yngre dina barn är när du börjar ta dem till barntandläkaren desto mindre behöver du denna positiva förstärkning.

 

Hur kan jag hjälpa mina barn att behålla friska tänder och tandkött?

1. Barntandläkaren är en viktig faktor i att förebygga framtida dentala förhållanden och i att reparera befintliga problem. Men kom ihåg att bra tandhygien börjar hemma och kräver daglig uppmärksamhet och omsorg.
2. Övervaka dina barn när dom borstar sina tänder och använder tandtråd tills du är säker på att de gör det ordentligt.

3. Försäkra dig om att dom borstar sina tänder minst två gånger om dagen.

4. Låt dem inte använda alltför mycket tandkräm och tillåt aldrig att dom sväljer det. En bit stor som en ärta räcker för barn.

5. Håll sockerhaltiga livsmedel och drycker till ett minimum och se till att dom borstar sina tänder efteråt.

6. Eftersom vissa pediatriska läkemedel innehåller en betydande mängd socker så ska du uppmuntra dina barn att borsta tänderna efter att ha tagit dessa ämnen för att förhindra eventuell missfärgning över tiden.

7. Håll ett öga på dina barn för att se om tänderna kommer ut rakt eller om dom håller på att utveckla något problem med deras bett. Om du har några frågor så ska du kontakta tandläkaren direkt även om det är mellan regelbundna kontroller. Ju yngre ett barn är desto mer följsamma är barnets tänder. Det betyder att mycket unga tänder kan justeras med mindre tandregleringsprocedurer och undviker mer intensiva behandlingar vid en senare ålder.

8. Sist men inte minst, om ditt barn är en riktig sportentusiast, uppmuntra dem att använda ett munskydd för att förhindra smärtsamma, fula och kostsamma skador.

Ett stort leende och friska tänder och tandkött händer inte av sig själv. Dom måste bli vårdade och omhändertagna. Ju tidigare du ger dina barn bra tandvårdsvanor desto bättre. Det är en gåva som varar i en livstid!