Tandläkarskräck – Fem steg för att överkomma rädslan

Är du paralyserad av rädslan för att gå till tandläkaren? Var inte rädd för att be om hjälp — dina tänder och din kropps hälsa kan stå på spel. Följ dessa 5 steg för att överkomma din rädsla för tandläkaren.

5 steg för att överkomma din tandläkarskräck

1. Identifiera och erkänn din rädsla. Många människor lider av en tandläkarrädsla. Om du har någonsin haft en smärtsam eller hemsk upplevelse hos tandläkaren så kan det ha lämnat dig med en stark inre önskan att undvika en liknande upplevelse! Kanske finns det andra livserfarenheter eller till och med irrationella rädslor som gör dig oförmögen att lita på en tandläkare för att ta hand om dina tandvårdsbehov. Orsakerna till tandläkarskräck varierar, men att identifiera och erkänna din rädsla är ett bra första steg för att ta itu med det.

bota din tandläkarskräck

Vad tänker du på när du fantiserar om att gå till tandläkaren? Skriv ner de specifika saker som du tänker på; kanske det är ljudet av en borr, känslan av metallinstrument som petar i din mun, eller kanske t.o.m. förlust av kontroll. Försök att identifiera orsaken/orsakerna till din tandläkarskräck och sammanfatta den/dem på ett papper. När du är klar, läs igenom det du skrev igen för att bestämma om det mer eller mindre representerar orsaken/orsakerna till din rädsla. Nu, försök erkänna att du är rädd för vad du har skrivit ned.

2. Inse att du inte är ensam. Denna insikt kan låta som en kliché, men många som hindras av en överväldigande rädsla tror att de är isolerade i sina erfarenheter, eller kanske bara ”udda”. Som ett resultat så bär de ofta deras börda i tystnad, osäkra på hur de andra ska reagera. Om du lider av tandläkarskräck, kom ihåg att du är en av många med samma problem.

3. Skaffa referenser. När du har riktat din rädsla, tänk på vilka egenskaper du vill att en perfekt tandläkare ska ha och samla referenser från familj och nära vänner. Är du mer bekväm med manliga eller kvinnliga tandläkare, och vilka personlighetsegenskaper är mer viktiga för dig än andra? Hur många års erfarenhet vill du din tandläkare ska ha? Är det viktigt för dig att din tandläkare måste vara sympatisk eller pratsam? (Snälla, medkännande tandläkare kommer mer sannolikt att ställa dig till mods och bilda förtroende med dig medan de arbetar med dina tänder.)

Fråga din familj och dina vänner frågor baserat på de obligatoriska egenskaper som du har angett, och ha dem ge exempel från tidigare besök för att måla en klarare bild av sina erfarenheter. Försök att begränsa din lista till två eller tre tandläkare med gott anseende att välja från.

4. Ha ett samtal. Försök att ha ett samtal med de återstående tandläkarna på din lista. Detta kan vara en utmaning, beroende på typen och antalet rädslor representerade på din lista. Hur som helst, du borde ändå försöka!

Ring alla kontor och be om ett telefonsamtal med tandläkaren som du blev hänvisad till. Troligen så måste du lämna ett meddelande och i detta fall måste du komma ihåg att lämna ett telefonnummer där du kan nås när de ringer tillbaka. Ditt mål är att ställa frågor som hjälper dig att avgöra om denna person har karaktären och den kompetens som både tar hand om dina tandvårdsbehov och kan få ditt förtroende. Verkar vara denna tandläkare kunnig; verkar de vara sympatisk eller bryr dom sig om just dina behov?

5. Utforma en plan. När du har hittat en tandläkare, tänk igenom de möjliga problem som kan uppstå vid ditt första besök. Hänvisa tillbaka till din tidigare lista som anger vad du fruktar hos ett tandläkarbesök. Tänk dig själv hos tandläkaren, du sitter på stolen medan en tandläkare börjar din undersökning – vad tror du kommer att hända?

När du gör denna plan så är poängen är inte att lista ut allt som kan tänkas gå fel utan snarare att identifiera potentiella reaktioner du kan ha och att planera lämpliga åtgärder. Tandläkare finns där för att hjälpa dig, så var inte rädd för att berätta för dem om din rädsla och att prata igenom din plan med dem.

Rädsla för din tandläkare betyder inte att du är avsedd för evig karies eller det smärtsamma utförandet av din egen tandvård. Det första steget för att erövra din rädsla är att besluta att du kan göra något åt den. Du kan erövra din rädsla genom att noggrant följa dessa steg!